Зошто хигиена?


Едноставно - за да се елиминира нечистотијата и микроорганизмите кои се опасни за луѓето и нивната животна средина.

Се предвидува дека ќе има 9,5 милијарди луѓе на планетата во 2050 година, со речиси 90 милиони повеќе луѓе годишно. Ова зголемување на населението има тенденција да го зголеми микробиолошкиот ризик. Промената на животниот стил, исто така, секојдневно го зголемува ризикот од загадување. Ние луѓето сме сè повеќе мобилни (патувања, службени патувања, јавен превоз), јадеме храна од секаде и сè повеќе ги распарчуваме нашите оброци, јадеме со раце, што, исто така, го зголемува ризикот од контаминација.

Многу инфекции се предизвикани од индиректен контакт кога микробите се пренесуваат преку раце, со допирање контаминирани предмети (рачката на вратата, телефон, далечински управувач, штица за сечкање, итн.) до нашето тело. Нашите раце допираат многу површини во текот на денот, а тие се главниот вектор за пренесување микроби во нашиот нос, устата или очите, а и на други површини што ги допираме, кои ќе ги пренесат микробите и на други луѓе.
За да се спречи ширењето на бактериите, а со тоа и ризикот од болести (од кои некои се сериозни), нашата животна средина треба да се чисти, бидејќи чистотата е од суштинско значење за да се остане во добра здравствена состојба.

Дали знаете?
Една бактериска клетка генерира колонија од 8 милиони бактерии во помалку од 24 часа. 80% од заразните болести се предизвикани преку рацете (грип, бронхитис, гастроентеритис).

Како да се дезинфицира?
Најдобар начин да се намали ризикот од инфекција е со третирање на местото каде што бактериите се размножуваат. Постојат неколку начини да се ослободиме од бактерии во затворен простор: да се готви целата храна (на што повисока температурата се готви, повеќе бактерии се уништени), често миење, чистење и сушење, бидејќи бактериите не преживуваат на површина која е сува и чиста, туку тие сакаат влага.